Köpek Kısırlaştırma | Çekmeköy Şanslı Pati Veteriner Kliniği

Köpek Kısırlaştırma

Köpek Kısırlaştırma

Köpeklerde Kısırlaştırma Nedir? Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?


Köpeklerde kısırlaştırma sahipsiz köpek nüfusunun azaltılması ve dostlarımızın sıhhatları ile alakalı potansiyel tehlikelerin azaltılması amacıyla alıncak en mühim tedbirlerin başında gelir. Kısırlaştırma ameliyatı kapsamında gerçekleştirilenler cinsiyet özelinde değişiklaşır. Erkek köpeklerde kısırlaştırma "kastrasyon" olarak adlandırılır ve operasyon esnasında testisler alınır. Dişi köpek kısırlaştırma ise "sterilizasyon" olarak adlandırılır ve operasyon esnasında rahim ve yumurtalıklar beden dışarısına çıkarılır. Diğer bir söyleyişle köpeklerin üreme fonksiyonlarının ortadan kaldırılması sağlanır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir, bu amaçla evvel ve ardındannda ilgi edilmesi lüzumen çoğu değişik husus bulunur.

Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı?


Köpeklerde kısırlaştırma yaşı ile alakalı değişik görüşlerin bulunduğunu ve bu görüşlerin dişi ve erkek köpekler tarafında da değişiklığa uğradığını ifade edebiliriz.

Erkek ve dişi köpek kısırlaştırma amacıyla tavsiye edilen vakitler değişikdır. Köpekler 2 aylıktan itibaren güvenle kısırlaştırılabilseler de genelde 4-6 aylık olmaları beklenir. Fakat bu vakit ile alakalı de ayrıntılı değişkenlerden bahsedilmesi mümkündür. Irksal değişiklıklar, köpeklerde kısırlaştırma yaşı üstünde tesire sahiptir. Yapılan bilimsel incelemeler büyük ırk köpeklerin ufak ırklara göre daha geç olgunlaştığını ve bundan dolayı kısırlaştırma amacıyla daha uzun bir vakit beklenmesi lüzumliliğini meydana koymaktadır. Aynı şekilde hayat koşullarının da doğru zamanlama üstünde etkileri bulunduğu düşünülmektedir.

Birçok veteriner doktor dişi köpeklerde kısırlaştırma amacıyla ilk kızgınlıktan evvelceki devresinin ideal bulunduğunu belirtir. Bu da 5-10 aylık prosese denk gelmektedir. İlk kızgınlıktan evvelce prosedürin gerçekleştirilmesi dişilerin meme kanseri tehlineti büyük ölçüde azaltmaktadır.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma vakti ile ebat arasında direk  bir temas bulunur. Küçük ve orta ırktakiler 6 aylık olduklarında, büyük ırklar ise aşağı yukarı 1 yaşındayken operasyon amacıyla ideal kabul edilir. Köpeklerde ameliyat yaşı ile alakalı en doğru bulguyu veteriner doktorlar köpek özelindeki değişkenleri değerlendirerek vereceklerdir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler


Kısırlaştırma ile köpeklerin üremesi fizyolojik olarak engellenir. Erkeklerde testisler alınarak testosteron hormonu salınımı önlenir, dişi köpeklerde kısırlaştırma ile yumurtalık ve rahim çıkarılarak gebeliğin oluşumu fiziksel olarak engellenir. Bu prosedür cerrahi kalite taşır ve köpeklere anestezi verilmesi lüzumtiğinden köpeklerde kısırlaştırma evveli ilgi edilmesi lüzumen amaçlar bulunur.

Kısırlaştırma evveli veteriner doktorlar operasyon güvenliğini sağlamak ve köpeklerin genel sıhhat halleri ile alakalı net bulgular edinmek üzere ayrıntılı denetim vakitçleri başlatırlar. Kan testleri yapılarak anestezi ile alakalı rastgele bir risk olup olmadığı belirlenir. Operasyon kararı oluşturulan ayrıntılı muayenelerin ardındannda verilir.

Köpeklerde kısırlaştırma evveli ilgi edilmesi lüzumli olanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Operasyon evveli bütün aşılamaların sonuçlanmış olması lüzumir.
  • Operasyona 2 hafta kala parazit aşılarının kusursuz yapıldığından emin olunmalıdır.
  • Operasyon evvelki 8 saat vakitsince yiyecek ve meşrubat tüketmemeleri lüzumir.
  • Operasyondan 6 saat evvelce sıvı alımı durdurulmalıdır.
  • Kısırlaştırma ameliyatı evveli tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi lüzumlidir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası


Köpeklerin kısırlaştırılması son derece kolay bir operasyon olarak değerlendirilir. Operasyon ardından veteriner doktorlar ilgi edilmesi lüzumli olanlar ile alakalı bütün detayları aktaracaktır.

Dişi Köpeklerde ve Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası

 

  • Dostunuz büyük ihtimalle aynı gün içinde eve gelecektir.
  • Rahat edebileceği ve dinlenebileceği bir alan yaratılmalıdır.
  • Beslenme amacıyla anestezi etkilerinin geçmesi beklenmelidir.
  • Operasyon bölgesi ve kesiler her gün denetim edilmelidir. Kızarıklık, akıntı ya da kötü bir koku varsa enfeksiyon riskine karşı veteriner doktorlarden destek istenmelidir.
  • Operasyon bölgesinin yalanması engellenmelidir. Bunun amacıyla yakalık tüketimi önemlidir.
  • Kısırlaştırma ardından en az 10 gün banyo ertelenmelidir. Banyo vaktine karar verirken veteriner doktora danışılması önemlidir.
  • İlk bir iki gün bulantı ve yemeği reddetme görülebilir. Endişelenmeye ve onu zorlamaya gerek yoktur.
  • Operasyondan ileri birkaç hafta amacıylade erkeklerin testis torbasında şişme meydana gelebilir ve sanki testisler alınmamış gibi bir görüntü oluşabilir.
  • Ameliyat bölgesi yalandığı takdirde şişlik artacaktır.
  • Bir iki hafta aşırı hareket etmesi engellenmelidir.
  • Operasyondan ileri gün dostunuz sizinle oyun oynama girişimlerinde bulunabilir fakat alakalı olunmazsa dikişler açılabilir.
  • Yaradan akıntı gelirse ya da aşırı ağrı bulguları yaşanırsa veteriner doktorlare danışılması önemlidir.

Erkek köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı ardından testosteron üretiminin kesilmesine bağlı olarak sakinleşme görülebilir. Çoğunlukla karakterlerinde ciddi bir değişim olmaz fakat bazılarının daha çok değişime uğrayabileceğinin unutulmaması önemlidir.