Kedi Kısırlaştırma | Çekmeköy Şanslı Pati Veteriner Kliniği

Kedi Kısırlaştırma

Kedi Kısırlaştırma

Kısırlaştırma Nedir?


Evcil hayvan besleme bugünümüzde giderek yaygınlaşsa da maalesef hala onlar ile alakalı hatalı ya da eksik herkezin bildiği konular var. Kısırlaştırma da şunlardan biri. Hayatınızı masum can dostunuzla huzurlu ve sıhhatli bir şekilde sürdürmek istiyorsanız kısırlaştırma tam da bu noktada hem onun hem de sizin amacıyla göz ardı edilemeyecek bir konu. Doğasının gereğini yaşamasını istiyorsanız ve kısırlaştırmanın bunu bozacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü hayvanlardaki çiftleşme talebi tamamiyle türünün devamını sürdürmesi amacıyla içgüdüsel olarak oluşturulan bir davranış şekli, yani insanlardaki gibi duygusal ya da fiziksel hiçbir yanı yok. Üstelik kısırlaştırma ile onun yaşam niteliğini artıracak ve ömrünü uzatacaksınız. Genellikle dişi kedilerde arka arkaya gerçekleşen şuursuz hamilelikler dişiyi son derece yıpratıyor. Doğası hesaba katıldığında ise size evinizde yaşam dostluğu eder iken esasen bundan sonra doğasının dışında bir yaşam vakitcek.

Kısırlaştırma operasyonu erkek kedilerde testislerin, dişi kedilerde ise yumurtalıkların ve rahmin alınmasıyla gerçekleşen anestezi altında oluşturulan bir operasyondur. Kısacası kedinizin üremesini durdurmak suretiyle oluşturulan cerrahi bir işlemdir. Yabancı kaynaklarda dişiler amacıyla “spaying”,  erkekler amacıyla ise “castration” sözcüğü ile tanımlanıyor. Üreme organlarındaki değişiklik literatürtedeki karşılıklarını da değiştiriyor.

Kısırlaştırma ilaveten rahatsız olabileceğiniz çoğu davranışı da ortadan kaldırıyor. Kızgınlık vakitlarında erkek kedilerin evin belirli yerlerini işaretlemesi, dişi bulmak amacıyla evden kaçması ya da evdeki eşyalara zarar vermesi, kavgaya yatkın olması, dişi kedinizin miyavlayarak kapılara tırmanması, gergin ve agresif tavırlar sergilemesi gibi çoğu rahatsız edici davranışı her sinirlilik devresinde devamlı olarak gene gene yaşam sürdürmek mecburiyetinde kalmayacaksınız. Bütün şunlar yalnızca sizi değil onu da rahatsız ediyor. Her sinirlilik devresinde eş bulamama ve çiftleşememe kaygısı yüzünden büyük bir gerilim yaşıyor ve mutsuz oluyor.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma


Doğru herkezin bildiği hatalardan biri de erkek kediler amacıyla “Kısırlaştırılmasa da olur” düşüncesidir. Esasında dişi kediler amacıyla kısırlaştırma ne kadar mühimyse erkek kediler amacıyla de öyledir.  Cinsel olgunluğa erişmiş erkek kedilerin miyavlamaları ve evin orasını burasını işaretlemesi hem sizin amacıyla hem onun amacıyla çok rahatsız edici olmaya başlayacaktır. Hem psikolojik hem fiziksel sıhhatlarını güvenilirğini sağlamak amacıyla cinsel olgunluğa erişmiş erkek kedileri kısırlaştırmak en doğru olanıdır. Kısırlaştırma, erkek kedilerde testis kanseri olsılığıni ortadan kaldırıyor, Bu sayede onun yaşam niteliğini artırmış ve ömrünü uzatmış olacaksınız.

Peki, erkek kedilerin cinsel olgunluğa eriştiğini nasıl anlarım?

Artık çocukluk devresini geride bırakmış olan erkek kediniz, 6. ya da 8. aylarda kokulu idrar salgılamaya ve bu idrarı köşelere yaparak evinizi kendi bölgesi olarak işaretlemeye başlar. İşte bu hal erkek kedinizin bundan sonra buluğ devresinde bulunduğunu gösteriyor. Yani cinsel gelişimi başladı ve 1 yaşına geldiği vakit cinsel olgunluğa erişmiş olacak. Yani 1 yaşından evvelce onu kısırlaştırmanız gerekiyor.

Veterinerler doğrultusundan tavsiye edilen kısırlaştırma vakti ise 6. aydan itibaren olarak biliniyor. Yani çocukluktan çıktıktan sonra ilk sinirlilik devresini atlatır atlatmaz kedinizi kısırlaştırmanız en makul olanı olacaktır. Sakın korkmayın erkek kedinizin karakteri değişmeyecek ya da tahmin edilenin aksine onda bir travma yaratmayacaksınız. Üstelik erkek kediler kısırlaştırma prosedürü yönünden dişi kedilerden daha talihli ve bu yüzden çok daha tez iyileşip eski haluna dönüyor. Ortalama 1 saat kadar vakitn bir ameliyatla, ufak oğlunuz 1- 2 gün içersinde ayağa kalkacaktır. Erkek kedilerde açık ameliyat yapılmaz yalnızca dışardan testisleri alınır ve yaraya dikiş atılır. Ufaklık yalayıp zarar vermesin diye elizabeth yakalık takılır.

Kısırlaştırılmış erkek kedilerin elde ettikleri avantajlar;

  • Dişi bulmak suretiyle evden kaçmazlar.
  • Dışarıda daha az dolaştıklarından trafik kazası geçirme olasılıkları düşer.
  • Diğer erkek kedilerle daha az kavga edeceğinden yaralanma riski azalır.
  • Cinsel yolla bulaşan FIV ya da FeLV gibi virüsleri kapma mümkünlülüğü düşer.
  • Testis kanseri ya da testis bütünörü riski ortadan kalkar.
  • Daha sakin ve uyumlu bir ev dostu olurlar.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma


Küçük kızınızın poposunu yukarıya kaldırıp evin her yönüne sürtündüğünü, devamlı ayaklarınızla oynamak istediğini, ayaklarınıza saldırdığını ya da ısırmak istemediğini, uzun uzun miyavladığını ve şunları hiç durmadan geneladığını görürseniz, kediniz sinirlilik devresine girmiş demektir. Küçük kızınız bundan sonra yetişkinliğe ismim atıyor ve birkaç gün vakitınce bu hareketleri genelayacak, daha sonra ise eski haluna geri dönecektir.

Peki, dişi kedimin cinsel olgunluğa eriştiğini nasıl anlarım?

Eğer dişi bir kediniz varsa 6. aydan sonra çocukluk devresini geride bırakıp olgunlaşmaya başlar ve sinirlilik devresine girer. Yukarıda bildirdiğimiz davranışları sergilemeye başlar. Dişi kedilerde, sinirlilik devresi vakitınce devamlı olarak miyavlayama, agresif davranışlar ve evden kaçma gibi olumsuz haller yaşanabilir. Lütfen bu devresi daha hafif atlatmak amacıyla birtakım kedi sahiplerinin yaptığı gibi progesteron ilaçlarla kedinize zarar vermeyin zira bu ilaçlar uzun vadede kist gibi ciddi sıhhat meselelerine amacıyla oluyor.

Kısırlaştırmazsanız sinirlilik devresinin 10-15 günde bir geneladığını fark edeceksiniz. Kısırlaştırma operasyonu amacıyla kedinizin sinirlilik devresinden çıktığı ara devresi yakalamak mecburiyetindesınız. Dişi kediler sinirlilik devresinde kısırlaştırılamıyor zira bu dönemde operasyon yapılırsa aşırı kanama riski meydana çıkıyor. Kızgınlık devresi atlatıldıktan sonra operasyon yaptırmalısınız.

Dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonu erkek kedilerinki kadar kolay değildir. Yumurtalıkların ve rahmin alınabilmesi amacıyla tam bir operasyon lüzumludir. Önce karın bölgesi tıraş edilir ve sonra karnında bir kesi alınır ve yumurtalıklar ve rahim alınır. Ameliyat aşağı yukarıya 3 saat vakitr. Açık ameliyat yapıldığından kedinizin toparlanması bir haftayı bulabilir. Bu sırada yakın ilginize gereksinim duyar.

Ameliyattan sonra bilinci yarı açık olacağından ilk 24 saat onunla yakından ilgilenmelisiniz. Bu sırada yara ile oynayıp kendisine zarar verme olsılığı olmasından elizabeth yakalık takılır ama gene de bir gözünüz üzerinde olsun.  Anesteziden asenedığında bir vakit sersem gibi olabilir. Uyandığında ona az bir oran su verebilirsiniz. Operasyondan 3 saat sonra mama yiyebilir yani biraz daha kendisine geldiği vakit yaş mama bile verebilirsiniz. Operasyondan ileri bir hafta ona evin huzurlu sakin bir köşesinde bakmanız gerekiyor. Ameliyat yarası ve dikişlerinden kaynaklı hareketleri yavaş ve alışılmadık şekilde olabilir ona greksinimlerini gidermesi konusu ile alakalı nazikçe yardım edin. Kediler bir yerleri ağrıdığında uyur, o da bu vakitde hem dinlenmek amacıyla hem de ağrı kesicilerin etkileriyle uykulu olacak ve genellikle uyuyacak. Tuvaletini kendisi yapabiliyor olmalı şayet bir mesele olursa ya da kanaması bulunduğunu görürseniz anında veterinerinize danışın.